Deprecated: stristr(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /var/www/vhosts/zgjohushqiptar.com.al/zgjohushqiptar.al/wp-content/plugins/a2-w3-total-cache/lib/W3/PgCache.php on line 1054
Përmet, pamjet e rralla, plakat zhvarrosin “ushtarët” grekë. | My CMS

Përmet, pamjet e rralla, plakat zhvarrosin “ushtarët” grekë.

PERMET – Pamje të rralla e tronditëse që dëshmojne si nisi për herë të parë puna për krijimin e varrezave të ushtareve greke në Shqipëri. Ky proces ka nisur në fshatin Panarit të Përmetit ne fillim te viteteve ‘90. Edhe pse në të kane marre pjese edhe zyrtare greke, zhvarrimi i kryer ka qenë tërësisht jo profesional e mbi të gjitha ç’njerëzore, gjithcka në prani të fëmijëve.

Pamjet e rralla tregojne se një plake gërrmon tokën me thonj duke nxjerrë prej andej kafkën e një njeriu e me pas të tjera eshtra qe vendosen mbi një flamur grek. Në kockat e mbledhura ne flamurik grek plaka hedh me pas një dorë dafinash. Gjithcka zhvillohet në prani në të konsulli grek të Gjirokastrës, Kakusis i cili në nisje të procesit të zhvarrimit deklaron. ‘”Me prezencën tuaj, ju faktoni se Greqia nuk harron. Këtu janë vrarë 8500 ushtarë. Ka ardhur koha që këto varreza të organizohen për të mos qenë ca andej dhe ca këtej” . Por, ajo e cudit më shumë dhe le pa fjale kedo qe sheh keto pamje tronditese është prania e disa femijeve, qe shohin keto skena të zhvarrimit, xhiruar në fshatin Panarit te Permetit. Ato janë filmuar nga televizioni grek ET1 dhe janë pjesë e një dokumentari të realizuar rreth kësaj çështjeje.

Në këto pamje shfaqet befas edhe klarinetisti i mirenjohur Laver Bariu, që “vajton” me klarinetë të rënët e ushtrisë greke. I ulur përballë një varri të improvizuar, ku dallohet një kryq, një qiri i ndezur, një flamur grek dhe disa kurora lulesh, Laver Bariu luan me klarinetën e tij melodinë e famshme të filmit “Gjeneral gramafoni”. Gjithcka qe vihet re ne kete ceremoni eshte sa e cuditshme aq dhe e frikshme dhe c’njerezore nderkohe qe gjatë zhvarrimit nuk ka patur as edhe një ekspert mjeko-ligjor qoftë edhe një prokuror. Ndërkohë që në të tilla procese, prezenca e tyre është e sanksionuar me ligj. Nga ana tjetër kockat merren me lopata e grushta nga varrëmihset plaka dhe në mungesë të theksuar respekti ndaj viktimave hidhen në makabritet mbi flamurin grek.

E ne mungese te eksperteve apo prokurorëve askush nuk mund të thote nese varrëmihset plaka po nxjerrin realisht eshtra ushtarësh grekë dhe jo eshtra shqiptarësh. Tre vjet më parë, prokuroria shqiptare ndërmori një hetim të gjerë mbi të ashtuquajturin skandali i Kosinës. Ne ate kohe kohe u faktua me prova se në këtë fshat të Përmetit u zhvarrosën eshtra fëmijësh, femrash, madje edhe skelete pleqsh nga mosha 60 deri në moshën 80 vjeç, për të cilat u pretendua se iu përkisnin ushtarëve grekë të rënë në këtë zonë gjatë Luftës së Dytë Botërore.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button