Deprecated: stristr(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /var/www/vhosts/zgjohushqiptar.com.al/zgjohushqiptar.al/wp-content/plugins/a2-w3-total-cache/lib/W3/PgCache.php on line 1054
Historianët : "Ju bëjmë thirrje se e kemi sajuar Greqinë e lashtë"Historianët : "Ju bëjmë thirrje se e kemi sajuar Greqinë e lashtë" | My CMS

Historianët : "Ju bëjmë thirrje se e kemi sajuar Greqinë e lashtë"Historianët : "Ju bëjmë thirrje se e kemi sajuar Greqinë e lashtë"

Historianët : E kemi sajuar Greqinë e lashtë

Një grup historianësh të njohur mbajtën një konferencë shtypi në fillim të kësaj jave tek National Geographic Society, për të deklaruar se e kanë “fabrikuar krejtësisht” Greqinë e lashtë, një kulturë që prej një kohe të gjatë mendohej se ishte baza intelektuale e qytetërimit perëndimor.

Grupi pranoi se ideja e një shoqërie të sofistikuar dhe në lulëzim që ekzistonte në Greqi më shumë se dy mijëvjeçarë më parë ishte e gjitha një sajesë e krijuar nga një ekip prej dhjetëra historianësh, antropologësh dhe klasicistësh që punuan pa ndërprerje në periudhën mes viteve 1971 dhe 1974 për të “krijuar” dokumente dhe sende “greke”.

“Sinqerisht, asnjëherë nuk e mendonim që gjërat do të shkonin kaq larg”, deklaroi Profesor Gene Haddlebury, i cili është ofruar që të japë dorëheqjen nga pozicioni i tij si kryetar i Studimeve Helenistike në Universitetin e Georgetown. “Ishim të rinj dhe përpiqeshim të çonim përpara karrierat tona, kështu që nisëm të sajojmë: Homeri, Aristoteli, Sokrati, Hipokrati, leva dhe boshti, retorika, etika, të gjithë llojet e kolonave – gjithçka. Sigurisht shumë më tepër gjëra nga sa do të kishte qenë në gjendje të krijonte një qytetërim i vetëm”.


Sipas Haddlebury, ideja e sajimit të një kulture të lashtë erdhi kur ai dhe akademikë të tjerë kuptuan se nuk e kishin fare idenë se çfarë kishte ndodhur në fakt në Europë në periudhën 800 vjeçare përpara epokës së krishterë. Të frustruar nga hendeku që ekzistonte në të dhënat dhe duke parë që arkeologët nuk po ndihmonin aspak, ata ua paraqitën problemin kolegëve që në atë kohë ishin duke u përpjekur për të gjetur një mënyrë për të shpjeguar gjëra të tilla si astronomia, kartrografia dhe demokracia.

Brenda pak orësh u lind qytetërimi më i madh dhe më me ndikim i të gjithë kohëve. “Një natë, dikush bëri shaka dhe tha sikur të marrim të gjithë këto ide, t’i bëjmë bashkë dhe të themi që grekët kishin bërë gjithë këto 2000 vjet mëparë”, tha Haddlebury. “Kështu rodhën gjërat njëra pas tjetrës dhe pa e kuptuar as vetë ne mbërritëm tek gjithçka, që nga përpjestimi i drejtë e deri tek Iliada”.

“Dhe meqë ra fjala, ishte një tmerr i vërtetë ta shkruaje atë”, vazhdoi ai, duke iu referuar poemës epike që besohet se ka hedhur themelet e traditës letrare të Perëndimit. “Por gjithësesi, na eci”.

Përreth të njëjtës kohë, një kurator në institutin Smithsonian kërkoi ndihmën e Haddleuryt: Muzeu kishte marrë një donacion të majmë për të krijuar një ekspozitë mbi botën e lashtë “por faktikisht nuk kishte shumë gjëra për të vendosur aty”. Historianët iu futën menjëherë punës, duke falsifikuar me shpejtësi prova të një qytetërimi që – i plotësuar me poetët dhe filozofët e tij, perënditë dhe heronjtë – do të bëhej më vonë pika qendrore e librave shkollorë, arsimit në kolegje dhe fushave të tëra të shkencave njerëzore.

Emily Nguyen-Whiteman, një prej akademikeve të reja, shpjegoi se e gjithë arkitektura e lashtë greke bazohej në ndërtesa në Uashignton, duke përfshirë edhe një bankë që ndodhej matanë rrugës përballë kafenesë ku “ata ishin mbledhur për të rrahur idetë mbi mitologjinë e të tjera si këto”.

“Zgjodhëm Greqinë, sepse kuptuam se askush nuk do të shkonte atje dhe të kontrollonte”, tha ajo. “E keni parë ndonjëherë atë vend? Është si një varr i braktisur i mbushur me mace”. Ajo shtoi: “Por, ishte e pashmangshme që njerëzit të fillonin të kërkonin nga këto gjëra ‘të lashta’ dhe pa kaluar shumë kohë u gjenda në Athinë gjatë gjithë verës duke ndërtuar Partenonin për të fshehur gjurmët”.

Nguyen-Whiteman pranoi se asaj iu ngarkua edhe detyra që të ndryshonte dokumentet që varionin nga Biblat e hershme deri tek shkrimet e Tomas Xhefersonit, për të pasqyruar një ndikim të Greqisë së lashtë – një detyrë që përfshinte gjithashtu krijimin, nga hiçi, të një gjuhe të bazuar në greqishten moderne dhe që mund të kapërdihej me lehtësi si paraardhësja e saj e lashtë.

Historianët u thanë gazetarëve se dise prej ideve të ashtuquajtura greke ishin në fakt të huazuara nga romakët. Por për të tjerat ata thanë se ishin ide që i kishin sajuar vetë. “Gjeometria? Ishte gjithçka ide e Kevin”, tha Haddlebury, duke iu referuar ish-studentit të sapodiplomuar në atë kohë, Kevin Davenport. “Ai djalë ishte i papërmbajtshëm në ato kohë. Në fakt, po ta mendosh sot mësojnë gjeometrinë Davenportiane në shkollat e mesme, që sigurisht e quajnë gjeometria Euklidiane”.

Në një deklaratë ku shprehen se kërkojnë falje për këtë gënjeshtër të madhe me temë lashtësinë, historianët shprehën shpresën se vepra e tyre do të mbijetojë për meritë të vet. “Do të ishte turp të shihnim njerëzimin të braktiste arritje të tilla si heliocentrizmi dhe veprat e Eskilit, vetëm për shkak të origjinës së tyre”, thuhej në deklaratë. “Veç kësaj, kemi disa gjëra zhgënjyese për t’iu thënë në lidhje me piramidat, veprat e Leonardo Da Vincit, penicilinën, internetin, metodat shkencore, filmat dhe qentë”

– – – – – –  English  – – – – – – 

Historians Admit To Inventing Ancient Greeks

WASHINGTON—A group of leading historians held a press conference Monday at the National Geographic Society to announce they had “entirely fabricated” ancient Greece, a culture long thought to be the intellectual basis of Western civilization.

The group acknowledged that the idea of a sophisticated, flourishing society existing in Greece more than two millennia ago was a complete fiction created by a team of some two dozen historians, anthropologists, and classicists who worked nonstop between 1971 and 1974 to forge “Greek” documents and artifacts.

“Honestly, we never meant for things to go this far,” said Professor Gene Haddlebury, who has offered to resign his position as chair of Hellenic Studies at Georgetown University. “We were young and trying to advance our careers, so we just started making things up: Homer, Aristotle, Socrates, Hippocrates, the lever and fulcrum, rhetoric, ethics, all the different kinds of columns—everything.”


According to Haddlebury, the idea of inventing a wholly fraudulent ancient culture came about when he and other scholars realized they had no idea what had actually happened in Europe during the 800-year period before the Christian era.

Frustrated by the gap in the record, and finding archaeologists to be “not much help at all,” they took the problem to colleagues who were then scrambling to find a way to explain where things such as astronomy, cartography, and democracy had come from.

Within hours the greatest and most influential civilization of all time was born.

“One night someone made a joke about just taking all these ideas, lumping them together, and saying the Greeks had done it all 2,000 years ago,” Haddlebury said. “One thing led to another, and before you know it, we’re coming up with everything from the golden ratio to the Iliad.”

“That was a bitch to write, by the way,” he continued, referring to the epic poem believed to have laid the foundation for the Western literary tradition. “But it seemed to catch on.”

Around the same time, a curator at the Smithsonian reportedly asked for Haddlebury’s help: The museum had received a sizeable donation to create an exhibit on the ancient world but “really didn’t have a whole lot to put in there.” The historians immediately set to work, hastily falsifying evidence of a civilization that— complete with its own poets and philosophers, gods and heroes—would eventually become the centerpiece of schoolbooks, college educations, and the entire field of the humanities.

Emily Nguyen-Whiteman, one of the young academics who “pulled a month’s worth of all-nighters” working on the project, explained that the whole of ancient Greek architecture was based on buildings in Washington, D.C., including a bank across the street from the coffee shop where they met to “bat around ideas about mythology or whatever.”

“We picked Greece because we figured nobody would ever go there to check it out,” Nguyen-Whiteman said. “Have you ever seen the place? It’s a dump. It’s like an abandoned gravel pit infested with cats.”

She added, “Inevitably, though, people started looking around for some of this ‘ancient’ stuff, and next thing I know I’m stuck in Athens all summer building a goddamn Parthenon just to cover our tracks.”

Nguyen-Whiteman acknowledged she was also tasked with altering documents ranging from early Bibles to the writings of Thomas Jefferson to reflect a “Classical Greek” influence—a task that also included the creation, from scratch, of a language based on modern Greek that could pass as its ancient precursor.

Historians told reporters that some of the so-called Greek ideas were in fact borrowed from the Romans, stripped to their fundamentals, and then attributed to fictional Greek predecessors. But others they claimed as their own.

“Geometry? That was all Kevin,” said Haddlebury, referring to former graduate student Kevin Davenport. “Man, that kid was on fire in those days. They teach Davenportian geometry in high schools now, though of course they call it Euclidean.”

Sources confirmed that long hours and lack of sleep took their toll on Davenport, and after the lukewarm reception of his work on homoeroticism in Spartan military, he left the group.

In a statement expressing their “profound apologies” for misleading the world on the subject of antiquity for almost 40 years, the
historians expressed hope that their work would survive on its own merits.

“It would be a shame to see humanity abandon achievements such as heliocentrism and the plays of Aeschylus just because of their origin,” the statement read in part. “Moreover, we have some rather disappointing things to tell you about the pyramids, the works of Leonardo da Vinci, penicillin, the Internet, the scientific method, movies, and dogs.”

Burimi : http://www.theonion.com/articles/historians-admit-to-inventing-ancient-greeks,18209/

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button