Deprecated: stristr(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /var/www/vhosts/zgjohushqiptar.com.al/zgjohushqiptar.al/wp-content/plugins/a2-w3-total-cache/lib/W3/PgCache.php on line 1054
Wikileaks: Kompanitë celulare vjedhin shqiptarët me bekimin e politikanëve | My CMS

Wikileaks: Kompanitë celulare vjedhin shqiptarët me bekimin e politikanëve

Publikimet e platformës Wikileaks vazhdojnë të hedhin dritë mbi aspekte të errëta të realitetit në Shqipëri.
Më 24 prill 2009, ora 11, ish-ambasadori amerikan Uidhers i shkruan departamentit amerikan të Shtetit për çështjen e kompanive celulare në Shqipëri ku thekson se ato, vjedhin shqiptarët me bekimin e politikanëve duke aplikuar çmime super të larta.

“Parlamenti më 23 prill miratoi një ligj për dhënien e licencës së katërt celulare konsorciumit të PTK-së dhe një grupi të bizneseve shqiptare. Me këtë Kuvendi ka anashkaluar ligjin procedurat e tenderimit të Shqipërisë. Ai pasoi me një vendim nga Rregullatori i Telekomunikacionit (AKEP) që kërkoi të anulojë tenderin për mungesës të konkurrencës. Por para se AKEP-i të njoftonte për një tender të ri, Ministri i Telekomunikacionit papritmas ka iniciuar një procedurë për dhënien e çmimit e të licencës për një nga ofertuesit. Këshilli i Ministrave hartoi një ligj që u nxituan pastaj të kalonte përmes Parlamentit dhe komisioneve përkatëse. Një numër i grupeve të biznesit e kanë quajtur procedurën e qeverisë shqiptare të paligjshme, ndërsa opozita ka qëndruar përgjithësisht e qetë”, thuhet në letrën e Uidhers. Ai thekson se më 8 dhjetor, 2008 Qeveria SHqiptare njoftoi një tender ndërkombëtar për një licencë të katërt GSM. Vendimi u mirëprit për shkak se çmimet e telefonisë celulare kanë mbetur ndër më të lartat në Evropë pavarësisht nga hyrja e një operatori të tretë celular në mars 2008 në një treg të dominuar për gati shtatë vjet nga një duopoly e AMC dhe Vodafone.

Sipas letrës së ambasadorit, tri konsorciume kanë shprehur interes, por vetëm dy dorëzuan ofertat financiare dhe teknike.: Univers PG, ofertoi 5.000.000 €, dhe konsorciumi të Postës dhe Telekomunikacioni i Kosovës (PTK) me një grup shqiptar investitorësh, ofertoi 7.200.000 €. Komisioni i vlerësimit të ofertave i AKEP-i, informoi se do të pezullojë procesin e vlerësimit që ofertën Univers PG nuk ka plotësuar kërkesat e e tenderit. (Shënim: Një vendim të Këshillit të Ministrave kërkon të paktën dy ofertues të kualifikuar për të gjitha ofertat) Kur ofertuesi nuk e apeloi vendimin, AKEP-i ndërpreu tenderin. Në këtë pikë, një tender të ri duhet të ketë qenë shpallur.

Për habinë e të gjithëve, qeveria shqiptare vendosi të shpërblejë fituesin e licencës së katërt me vendim të drejtpërdrejtë të Kuvendit. Ose siç Kryeministri Berisha preferon ta quajë atë, një vendim kolektiv.” Ministri i Telekomunikacionit Olldashi ka sponsorizuar në Këshillin e Ministrave vendimin nr.319 më 1 prill, duke i propozuar në Parlament projekt-ligjin “Për dhënien e licencës së katërt mobile për të konsorciumin e PTK-së dhe investitorëve të Shqipërisë.

Parlamenti miratoi ligjin më 23 prill, pavarësisht një bojkoti nga ana e Partisë Socialiste të opozitës. (SHËNIM: bojkoti PS nuk kishte lidhje me tenderin e licencës celulare licencës. FUND Shënim). Motivet e PD-së për këto veprime mund të përfshijnë një dëshirë për të treguar elektoratit se ata janë duke bërë diçka në lidhje me faturat e larta në telefoninë celulare, ose se ata janë duke u përpjekur për të blerë mbështetjen e biznesmenëve në konsorcium.

“Korrupsioni mbetet pengesë e madhe në Shqipëri për investimet e huaja dhe është më i dukshëm në çështjet e regjistrimit të tokës dhe monopoleve të tilla si telekomunikacionet dhe industria e prodhimit e importit të naftës.

Licencat e telefonisë celulare i ofrojnë politikanëve të korruptuar dhe të oligarkëve të fuqishëm mundësitë për të vjedhur nga popullsia pasi qeveria kontrollon Entin Rregullator, përcakton politikën e telekomit, dhe ka vendosur tani një precedent për ndarjen e tenderit.

Megjithatë, zhurma e Këshillit të Ministrave dhe menjanimi nga ligjet dhe rregulloret e prokurimit, dhe thjesht dhëniea e licencës për një kompani të zgjedhur, vendimi për të injoruar rregulloret e vendosur mund të jetë asgjë më shumë se politikë në vitin e zgjedhjeve, por kjo dërgon një sinjal shqetësuese rreth angazhimit të Shqipërisë për çrrënjosjen e korrupsionit të nivelit të lartë.

Nga faqa ne facebook: Te behemi 50.000 veta kunder regjistrimit te fese & kombesise.Loje e Grekut —> “Shperndaje”

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button