Në Tropojë zbulohen 2 miliardë ton magnezium të cilat kapin vlerën e 200 miliardë dollarëve

Njëra ndër rezervat më të mëdha xehrore (minerale) në botë është zbuluar në Shqipëri, respektivisht Tropojë. Sipas rezultateve të shpimeve dhe një studimi intensive nga Albanian Minerals, kjo pjesë e xehes së magneziumit mban 2 miliardë ton minerale në vlerë prej miliarda dollarëve .

Drejtori i Albania Minerals Sahit Muja tha se kanë leje për minierë tërë jetën për të minuar xehen e magneziumit në Tropojë Shqipëri. “Rezervat e vërtetuara gjeologjikisht janë 500 milionë tonë të xehes magnezsium. Rezervat e pritura janë rreth 2 miliardë ton. Jam në bisedime serjoze me kompani amerikane dhe gjermane për të ndërtuar fabrikën në Shqipëri ose Kosovë, afër xeheve të lignitit. Evropa nuk ka asnjë fabrike magnezi”, tha Muja.

Kompani Albanian Mineral, zotëron për momentin minierat më të mëdha në kromit në Shqipëri dhe Evropë.
Ai tregon se përmbajtja e Magneziumit është +55% në këtë minierë që ka përmbajtjen më të pasur të magneziumit në botë. Çmimi i Magneziumit të pastër në treg është 3200 dollarë për ton metër. Çmimi i shkallës së ulët të magneziumit është 100 dollarë FOB. Vlera e materialit të papërpunuar është 50 miliardë dollar për rezervat e vërtetuara. Çmimi për shkallë të ulët të magneziumit shkalla e mischmetal është 25,625 dollarë për ton metër. Nëse ne prodhojmë magnesium të pastër vlera arrin qindra miliarda dollar. Çmimet e magneziumit arrinin shumën 7000 dollarë në 2008 para krizës ekonomike.

Drejtori i Albanian Minerals Sahit Muja ka shtuar se nevoja globale e magneziumit është duke ndryshuar dhe prodhimi nuk do të mund të arrijë kërkesat për magnesium. Magenziumi është përdorur në mënyrë të shtuar në industrinë e çelikut, bujqësi, sektorin e energjisë, ndërtim, mbrojtje ,prodhimtari dhe industri kemikale, shkruan New York News.

“Magneziumi është bërë njëra ndër metalet më të rëndësishme të botës. Kërkesat për magenzium trefishin në mes vitit 2000 deri në 2010 dhe parashikimet e rritjes së kërkesave apo magneziumi është duke u rritur si nga rritja e zhvillimit ekonomik apo edhe nga shfaqja e teknologjive të reja”.

Sipas tij, nxjerrja e këtij minerali do të fillojë në muajin nëntor ndërsa fillimi i përpunimi i tij, do të varet nga kompanitë gjermane dhe amerikane, të cilat kanë patentat e teknologjisë.

Depot e magneziumit mbajnë 10 herë më shumë energji se sa hidrogjeni. Peshat e Magenziumit janë vetëm një qerek sa pesha e çelikut dhe 35% më të lehta se sa alumini. “Nevoja për rrezatim më të ulët është e shoqëruar me zhvillimin e makinave elektrike vazhdon koeficientin e dritës si një objektiv kyç strategjik për të gjithë prodhuesit e makinave dhe fletë magenziumet mund të sigurojnë një kontribut të madh të mëtutjeshëm në arritjet e tyre”, theksoi Muja.

Toyota Motor Corp, shitësi më i madh botëror i automobilave hibride tha se janë duke prodhuar bateri magneziumi që mban dy herë energjinë e qelizave të joneve të litiumit pasi që makina prodhuesit kërkojnë mënyra me të mira për të furnizuar rrymë në makina.
Muja shton se jonet e magneziumit janë duke u propozuar si një alternativë e joneve të litiumit për shkak se magneziumi është më i pasur dhe më i lirë se litiumi.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button