Trafik veprash arti nga Shqipëria e Maqedonia drejt Greqisë dhe Europës

 Ministria e Brendshme njoftoi se është arritur të goditet një rrjet i trafikimit të paligjshëm të veprave të artit në objekte kulti.

Burimet zyrtare thanë së mesditën e datës 08.10.2013 strukturat e luftës Kundër Trafiqeve të Paligjshme në Drejtorinë e Policisë së Qarkut Tiranë, falë një pune hetimore dhe të mirorganizuar bënë të mundur finalizimin e operacionit IKONA, në kuadër të të cilit u gjendën dhe u sekuestruan një sërë ikonash dhe pikturash të vjedhura në disa qytete të Shqipërisë dhe në Maqedoni.

Sa sipër, u bë arrestimi në flagrancë i shtetasve:

1. Arben Rrahman Spaho 40 vjeç, lindur në Debrovë Pogradec dhe banues në Kamëz Tiranë, i dënuar më parë për vjedhje.

2. Gjergji Vani Thimo 43 vjeç, lindur ne Korçë dhe banues në Tiranë, i dënuar më parë për vjedhje dhe falsifikimin të dokumenteve zyrtare.

Nga kontrolli i ushtruar në banesat dhe ambientet e tjera që posedojnë këta shtetas, janë sekuestruar në cilësinë e provës materiale:

• 223 ikona të kishave të përmasave të ndryshme (disa prej te cilave dyshohet se janë të vjedhura në Maqedoni).

• 6 ikona të cilat dyshohet se janë vjedhur në Shqipëri dhe Maqedoni me synim trafikimin e tyre me destinacion vendet e BE.

• 4 piktura murale të konservuara, të dyshuara si të vjedhura në Kishën e Voskopojës dhe qytetin e Korçës.

• 522 piktura bronzi, të cilat i përkasin periudhës së mesjetës.

• 322 objekte të ndryshme të cilat i përkasin periudhës mesjetare.

Këta shtetas, dyshohet se në bashkëpunim me njëri-tjetrin kanë vjedhur në shtetin e Maqedonisë dhe në Shqipëri, vepra arti në objekte kulti, të cilat kanë pasur si destinacion shitjen për qëllime fitimi.

Materialet do t’i kalojnë Prokurorisë së Rrethit Gjyqësor Tiranë për veprën penale të “Trafikimit të veprave të artit dhe të Kulturës’’ dhe “Vjedhja e veprave të artit dhe kulturës në bashkëpunim”, të parashikuara nga nenet 138/a e 25 dhe 138 e 25 të Kodit Penal.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button