Një meshë në shqip e Imzot Fan Nolit në vitin 1911

Në verën e vitit 1911 Fan Noli ndërmori një turne patriotik nëpër disa koloni Shqiptare të Evropës. Me këtë rast mbajti disa mesha në gjuhën shqipe.Një të tillë e mbajti në Sofje, në kishën Sveti-Spas, përpara Shqiptarëve të kolonisë.

Mesha në gjuhën shqipe


Vëllezër dhe motra, besnikë të shumtë që merrni pjesë në këtë meshë sot. Për mua qe një kënaqësi dhe njëkohësisht një lumturi e madhe që të parit m’u dha rasti që ta nxjerr këtë meshë përpara anëtarëve të kollonisë shqiptare në gjuhën shqipe, në gjuhën tonë amtare, në atë gjuhë që kanë folur baballarët, gjyshërit dhe stërgjyshërit tanë, gjuhë me të cilën jemi mëkatuar, që me të na ka rënë koka në dhetë. Grekërit thonë se sa janë të krishterë janë grekë, sepse janë orthodoskë. Por orthodoksia ëshë një gjë, kurse kombësia është diçka tjetër. Ne nuk jemi as grekë, as bullgarë, por jemi thjesht shqiptarë. Këtë vëllezër dhe motra të dashura, na e vërtetoi më së miri dhe mesha jonë sot, të cilën e dëgjuat me aq vëmendje, sepse e kuptuat se ajo u mbajt në gjuhën tuaj, që është e ëmbël për ne si qumështi i nënës! Të bekuar qofshi të gjithë!

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button