Der Standard: Gjipe, gjiri i Shqipërisë, ku endet një dëshirë e zjarrtë

Është një nga gjiret më të bukura të vijës bregdetare në Shqipëri dhe si i tillë nuk mund të mos vihej re edhe nga të huajt.

Është gazeta austriake “Der Standard”, e cila ka publikuar një artikull për bukurinë magjepsëse të rivierës shqiptare, e veçanërisht të Gjipesë.

Gjipe: Gjiri i Shqipërisë, ku endet një dëshirë e zjarrtë

Në Gjipe të Shqipërisë më pret një gji, të cilin nuk e gjej më në Kretë.

Kur isha 9 vjeç, në kulmin e gjeografisë sime të dinozaurëve, u lava në Megalopotamos. Megalopotamos është emri i përroit në Kretë që më jepte gëzim se si ky vend kaq i vogël u shërbente më së miri Megalosaurusit të madh (specie e zhdukur) si një ilaç miliona vjet më parë? Aty ku ky përrua dërgon ujë të ftohtë me akull në detin e butë të Libisë, në gjirin e Prevelit, edhe unë pashë hipopotame për herë të parë – ndoshta të fundit.

Gjiri në Kretë

Në asnjë nga udhëtimet e mia të mëvonshme, kurrë nuk kam menduar se mund të gjej një mjedis që mund ta krahasoja me të.
Tashmë në gusht do ta kërkoj sërish – në Rivierën Shqiptare.

Gjiri i Gjipesë, rreth 50 kilometra në veri të kufirit me Greqinë, i ngjashëm me gjirin e Kretës në disa gjëra: por askush nuk i ka më – si Preveli sot – tashmë i shëmtuar. Unë mbërrita atje këtë verë. Kanionin e Gjipesë e vizitova menjëherë pas plazhit- sepse duket si Kanionet Samaria në Kretë, vetëm me më pak alpinistë. Gjiri i Gjipesë ndodhet rreth 15 kilometra në veri të Himarës dhe mund të arrihet me anë të një rrugë të zhvilluar në mënyrë të përkryer të asfaltuar. Pas kësaj, është vetëm 30 minuta rrugë në këmbë.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button