Gërmime në kështjellat romake të zbuluara në Shqipëri

Përfundoi koha e gërmimeve për 2018 të kryera nga Universiteti i Maceratës, në bashkëpunim me Institutin Arkeologjik të Tiranës, në projektet e Ministrisë së Punëve të Jashtme në jug të Shqipërisë, të cilat kanë përfshirë Kalanë e Paleokaster dhe Melan dhe zbulim dhe sondazhe topografike dhe sondazhe të vendbanimeve helenistike në luginën e Drinos.
Gërmimet e Paleokastrës, janë përqendruar në portën perëndimore, hyrja kryesore për në kala romake, që daton nga fillim të shekullit të katërt pas Krishtit, dhe kisha brenda kështjellës e ndërtuar ndoshta në shekullin e pestë pas Krishtit.
Ekipi nga Universiteti i Camerinos regjistroi informacione gjeofizike brenda fortifikimit. Në Melan, gërmimet kanë lejuar të nxjerrin në dritë struktura mbresëlënëse të fortifikuara, të epokës helenistike dhe bizantine.
Një ekip i Universitetit Politeknik të Marche ka krijuar reliefs 3D në qytet romak teatër Adrianopolisit , për më shumë se një dekadë në qendër të ekipit Maceratese dhe të fortifikimit të Paleokastrës. Studentët e Unimcit nga Universiteti i Salentos, La Sapienza i Romës dhe Universiteti i Tiranës morën pjesë në këto kërkime.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button