FOTO: Kjo ishte Tirana në 1916

Këto janë disa foto të Tiranës, të bëra në vitet 1916-1917.

Fotot janë marrë nga Arkivi Qendror Austriak dhe janë publikuar fillimisht në rrjet nga Gerti Brojka.

Tirana (në të folmen tiranase: Tirona) ndodhet në qendër të Shqipërisë, rreth 35 km në lindje të Durrësit dhe rreth 40 km në veri-perëndim të Elbasanit, në një luginë e rrethuar nga Mali i Dajtit në lindje, kodrat e Kërrabës dhe Saukut në jug, kodrat e Vaqarrit dhe Yzberishtit në perëndim dhe ato të Kamzës në veri.

Për herë të parë emri i Tiranës përmendet në vitin 1418 në një dokument të Venedikut.

Tirana e shpalli pavarsinë në 26 nëntor 1912 dhe u shpall kryeqytet i përkohshëm i Shqipërisë në 9 shkurt 1920 nga Kongresi i Lushnjës.

Pjesëtarët e Këshillit Kombëtar hynë në qytet në 11 shkurt 1920.

Përfundimisht Tirana u shpall kryeqytet i Shqipërsisë në vitin 1925 nga Asambleja Kushtetuese.

n.s. / dita

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button